Avantajele sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura

Printre avantajele aduse de sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura putem sa enumeram: aportul de aer proaspat care nu implica pierderi de cladura, eliminarea mirosurilor neplacute, gazelor periculoase si noxelor, filtrarea aerul de polen, de praf si de alti alergeni, prevenirea si tinerea sub control a unor afectiuni respiratorii ori alergii, eliminarea prafului si zgomotului care vin de afara, marirea gradului de confort reducand fluctuatiile de temperatura, asigurarea unui nivel foarte bun de umiditate prin ventilatie continua, prevenirea igrasiei si a mucegaiurilor, recuperarea caldurii care se poate pierde prin deschiderea ferestrelor, economia de energie si de gaz in urma recuperarii de cladura.

In piata exista mai multe sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura.

In functie de suprafata care trebuie ventilata, unitatile pentru aerisire cu schimb de caldura pot sa fie unitati locale ce deservesc doar o incapere si schimbul de aer are loc numai la nivelul sau, unitati centrale care pot sa deserveasca mai multe camere in acelasi timp si pot sa aeriseasca toata proprietatea in mod permanent si independent de conditiile climatice.

Pentru sistemele destinate intregii case, se va recupera caldura din aerul cald sau aerul viciat din baie sau din bucatarie si va fi transferata spre aerul care va fi introdus in camerele din casa.

Tinand cont de modul prin care se recupereaza caldura, schimbatoarele de caldura pot fi: schimbatoare de caldura in placi aer aer, sau cele cu pompa de tip aer apa sau aer aer.

Unitatile de aerisire cu recuperare de caldura pot sa aiba 2 randamente: unul pentru perioadele in care incaperea e populata si unul pentru perioada in care incaperea e goala, iar comutarea dintre cele 2 moduri se poate face manual ori automat utilizand un higrostat in functie de gradul de umiditate din aer.

Un astfel de sistem nu e foarte ieftin si de aceea inainte de a va decide sa cumparati si sa instalati, trebuie sa fiti lamuriti in legatura cu mai multe aspecte.