Cum alegem un ventilator de baie

Pentru a alege ventilatoare de baie va trebui sa tineti cont de anumite criterii:

In primul rand va trebui sa calculati capacitatea de ventilare de care veti avea nevoie. Cum puteti sa faceti acest lucru? Veti avea in vedere dimensiunile pe care baia in care se va monta ventilaorul le are. Daca aveti o baie cu dimensiuni reduse atunci se va alege un ventilator pentru un volum de 8 m cubi. Orice spatiu care are nevoie de ventilate are nevoie si de circulari ale aerului de cel putin 8 ori pe ora, dupa cum spun specialistii in domeniu care se bazeaza pe studii tehnice temeinice.

Inmultind volumul cu un coeficient de 10 aferent numarului de circulari ale aerului intr-un interval orar  veti obtine un necesar de debit de aer de 80 de metri cubi pe ora.

Asta inseamna ca veti alege un produs care sa ofere aceasta valoare ca minim, in cadrul specificatiilor tehnice. In cazul in care veti alege un ventilator pentru baie care sa aiba aceasta capacitate maxima, faceti o alegere gresita din mai multe puncte de vedere: ventilatorul va fi suprasolicitat si se va defecta mai repede iar consumul de energie pe care il provoaca va fi mai mare.

E perfect logic sa cautati un ventilator potrivit pentru dimensiunile gurii de aerisire de care dispui. Luati in calcul insa si sistemul prin care se monteaza. Exista modele care pot fi montate in portiunea din baie cu legatura directa spre coloana de evacuare a aerului din cladire si optiunile nu se vor rezuma numai la acestea. Puteti opta si pentru un ventilator de baie daca aveti o fereastra dar este insuficienta. De asemenea puteti sa luati in calcul eliminarea partiala a ferestrei si montarea unui ventilator in cadrul sau. Aceasta alegere nu se recomanda pentru ca va trebui sa renuntati la o parte din lumina naturala.