Cum alegem ventilatoarele axiale

Ventilatoarele axiale pentru perete sunt solutii foarte eficiente in ceea ce priveste ventilatia. Asa cum aerul viciat si poluarea isi spun cuvantul mai ales in sectorul industrial si nevoia de ventilatoare va deveni mult mai importanta. Ventilatoarele axiale pentru perete se aleg de asemenea si pentru spatile comerciale, pentru depozite alimentare sau pentru ateliere de productie si exista o serie de caracteristici pe care va trebui sa le avem in vedere in momentul in care alegem un ventilator axial de perete pentru anumite spatii.

Pentru  ca sistemele de ventilatie sa fie performante va trebui ca mai intai sa cunoasteti specificatiile tehnice ale ventilatoarele axiale de perete. Desi daca principiul de functionare e acelasi cu cel al ventilatoarelor casnice, materialele sau dimensiunile difera in mod considerabil, un ventilator axial pentru perete se va confectiona din materiale mai rezistente si rotoarele se vor face din poliamida ranforsata cu fibra de sticla sau cu aluminiu.

Specificatiile tehnice ale ventilatoarelor electrice determina o alegere potrivita. Un sistem de ventilatie care utilizeaza astfel de ventilatoare poate sa ofere si debite de aer de pana la 20000 de m cubi pe ora datorita actionarii cu ajutorul unor motoare electrice monofazate si trifazate in functie de caz. Necesarul de tensiune de alimentare va deveni astfel si un factor principal de selectie.

Ghidul pentru a alege ventilatoare axiale va continua si cu recomandarile in legatura cu utilizarea si cu montajul. Aceste ventilatoare se vor monta direct in pereti sau se pot incadra in spatiile ferestrelor, pentru un maxim de eficienta. Utilizarea lor este diferita de cea a ventilatoarelor care actioneaza prin sistemul de tubulatura, pentru a oferi aerul proaspat iar viteza aerului in aceste conditii nu trebuie sa fie mai mare de 0.3 m pe secunda langa corpul uman.