Economii cu sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura

Aerul curat si temperatura portrivita sunt importante pentru confortul si pentru sanatatea noastra dar si pentru o buna integritate a cladirilor. Aerul curat nu poate fi mentinut fara o buna ventilatie in incaperi si confortul termic la preturi rezonabile nu poate fi obtinut fara izolarea termica a cladirilor. Caldirile noi se vor etanseiza din start contra pierderilor de caldura si celor vechi li se vor adauga straturi izolatoare dar si tamplarie performanta pentru a le creste eficienta energetica. Tocmai nevoia de a izola cladirile cauzeaza si o parte din problemele din interior cum ar fi condensul, mucegaiul si igrasia si desigur si pierderea unei parti din caldura generata de centralele termice pentru a incerca sa aerisim corespunzator casa.

Ventilatia prin simpla deschidere a geamului mai ales in sezonul rece e una din sursele pe unde se pierde caldura si prin urmare vor aparea si facturi mult mai mari pentru incalzire. Ventilatia necorespunzatoare, pe de alta parte, va insemna si o acumulare de microorganisme nedorite ori de vapori sau pur si simplu de aer viciat.

Cea mai buna solutie de ventilatie fara pierderi de caldura este sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, care are rolul, asa cum ne arata si denumirea, de a elimina aerul viciat si de a transfera caldura din el spre aerul proaspat introdus in incapere fara sa transfere si noxele. Prin urmare nu se mai pierde caldura prin aerisirea conventionala. Exista si aparate sau sisteme care promit ca vor recupera pana la 99 de procente din caldura din casa si mentin in acelasi timp si un climat perfect stabil. Recuperarea de caldura din casa pe timpul purificarii aerului, implica automat si scaderea costurilor cu incalzirea si cu racirea locuintei.

Pe timpul verii, sistemele functioneaza in avans si recupereaza racoarea din interior, conservand aceeasi temperatura in incapere, iar aerul cald este evacuat si se introduce aer rece si purificat.