Ventilatoare axiale

Ventilatoarele axiale sau centrifugale sunt cel mai des utilizate in sistemele de ventilatie si chiar si acolo unde este necesar transportul pneumatic de materiale.

In functie de materialul de fabricatie si tipul rotorului ventilatorului este posibila acoperirea unei game largi de aplicatii in functie de cantitatea de impuritati din aerul transportat dar si a temperaturii acestuia, in functie de presiune si debit.

Cele mai des utilizate ventilatoare axiale sunt cele cu lamele inclinate inaine. Acestea se caracterizeaza printr-o constructie compacta si usoara. Pentru presiuni mari si debite ridicate sunt preferate modele care sunt incliante inapoi pentru ca aceste modele vor oferi si o eficienta mai mare.

Ventilatoare axiale

Ventilatoarele axiale se impart in doua tipuri. Pot fi ventilatoare cu elice care sunt actionate direct pentru a functiona cu aspiratie libera, ca de exemplu modelele clasice de ventilatoare de perete sau pentru fereastra.

Ventilatoarele axiale cu ajutaj sunt cele care functioneaza in sisteme centralizate.

Cele mai des intalnite ventilatoare axiale cu elice sunt cele care se instaleaza pe perete sau in ferestre pentru a ventila camera si in cele mai multe cazuri rotorul va fi cuplat direct la motor. Debitul de aer poate sa varieze de la cateva sute de metri cubi pana la cateva zeci de mii de metri cubi. Ventilatoarele axiale pentru sisteme centralizate dezvolta o presiune statica eficienta si mult mai mare comparativ cu cele fara ajutaj. Debitul de aer pentru aceste ventilatoare este de mii de metri cubi. Motorul va fi cuplat direct si va fi in contact direct cu aerul, dar poate fi antrenat si prin transmisie atunci cand motorul este instalat in afara tublui si este cuplat cu rotorul cu ajutorul curelelor.

Ventilatoarele sunt formate din motor, rotor si pale si rolul lor este acela de a oferi un flux permanent de aer la anumite presiuni fara sa se modifice in mod semnificativ densitatea. Ventilatoarele, chiar daca sunt montate pe perete, sunt mobile sau cu tubulatura si pot sa ia diferite forme si diferite marimi.

Prin conectarea la un variator de turatie ventilatoarele pot sa functioneze de la cele mai mici si pana la cele mai mari viteze cuprinse in curba lor de functionare, adaptandu-se astfel nevoilor specifice fiecarei aplicatii.

Cea mai importanta functie pe care o are un ventilator este sa mute un volum mare de aer sau gaz la presiuni suficiente pentru a putea invinge rezistenta sistemelor la care sunt atasate. Performantele aerodinamice pe care le are un ventilator, in legatura cu presiunea pe care o genereaza in functie de viteza debitului de aer sau de gaz si in functie de eficienta cu care a fost realizat acest lucru.

Principalele categorii de ventilatoare sunt axiale, centrifugale, jet fan, ventilatoarele de linie, ventilatoarele de desfumare, ventilatoarele atex pentru medii speciale si ventilatoare de acoperis.