Ventilatoare centrifugale

Ventilatoarele centrifugale sunt alegeri populare pentru aplicatiile de ventilatie moderne, in functie de dimensiunea si caracteristicile alese, ele se preteaza pentru utilizarea in aproape orice sistem de ventilatie . 

Caracteristica principala a ventilatoarelor centrifugale fata de cele axiale este presiunea mai mare ce le face pretabile pentru montaj pe sisteme de ventilatie prin tubulatura . Un ventilator centrifugal va asigura intotdeuna o presiune mai mare decat un ventilator axial cu acelasi debit. Ventilatoarele axiale in schimb sunt capabile sa atinga debite mai mari.

Pentru mai multe informatii accesati paginile caracteristici ventilatoare centrifugale, sfaturi ventilatoare centrifugale si ce trebuie sa stim despre ventilatoare centrifugale.

Ventilatoarele centrifugale folosesc energia cinetica a rotorului pentru a creste presiunea fluxului de aer/gaz care se deplaseaza impotriva rezistentei cauzate de tubulatura de ventilatie si componentele acesteia. 

In functie de dimensiunile spatiului de ventilat , lungimea si diametrul tubulaturii de ventilatie dar si a numarului de grile se calculeaza necesarul de debit al ventilatorului si pierderea de presiune pe tubulatura . Cu aceste coordonate : debit + presiune , putem face selectia ventilatorului in programul Fanware pus la dispozitie de furnizorul Casals . 

In functie de destinatia spatiului de ventilat, de temperatura aerului si de cantitatea de impuritati din acesta, dar si in functie de motivul pentru care se construieste o instalatie de ventilatie, avem la dispozitie o paleta larga de ventilatoare centrifugale din care putem alege :

- ventilatoare centrifugale de acoperis 

- ventilatoare in-line - sunt cele mai populare si versatile ventilatoare centrifugale. Se utilizeza pentru ventilarea spatiilor comerciale sau rezidentiale, pot fi montate in cutii izolate fonic din care in functie de dimensiunile ventilatorului pot pleca mai multe tuburi, aeroterme , unitati de tratare a aerului sau ca ajutor pentru asigurarea debitului necesar pe tubulaturi pentru unitatile de racire a aerului. In aceasta categorie regasim si ventilatoare de dimensiuni suficient de mici pentru a asigura ventilarea grupurilor sanitare ce nu au pereti exteriori. 

- ventilatoare pentru desfumare - ventilatoare de foc - ventilatoare pentru evacuarea fumului in caz de incendiu - sunt esentiale in punerea la punct a unui plan de evacuare in caz de incendiu, se folosesc in completare cu detectori de fum, clapete de foc si alte sisteme menite a asigura calea de evacuare in siguranta persoanelor din cladire in caz de incendiu dar si pentru minimizarea potentialelor pagubelor produse. Acest tip de ventilatie se calzuleaza de catre un proiectant autorizat in proiectarea sistemelor de ventilatie pentru evacuarea fumului si gazelor fierbinti si face parte dintr-un sistem complex de stingere sau mentinere sub control a focului pana la sosirea pompierilor.

- ventilatoare centrifugale de joasa presiune

- ventilatoare centrifugale de medie presiune 

- ventilatoare centrifugale de inalta presiune - utile pentru transport pneumatic, racirea altor utilaje, aplicatii industriale, extractia aerului acolo unde pierderile de presiune sunt mari, de exemplu in procese tehnologice ce includ filtre separatoare etc.

- ventilatoare centrifugale pentru mediu coroziv - se folosesc pentru evacuarea aerului ce contine vapori ai unor lichide cu potential coroziv. Carcasa lor este fabricata din material plastic special si sunt solutia perfecta pentru industria chimica si petro-chimica, laboratoare etc.

- ventilatoare cu transmisie prin curea - sunt utilizate pentru aplicatii ce necesita putere crescuta cum ar fi transportul pneumatic sau situatii in care temperatura aerului transportat este mai ridicata, pana la 450C. 

- ventilatoare cu transmisie directa - reprezinta solutia cea mai eficienta din punct de vedere energetic, minimalizand pierderile ce tin de transmisie