Ventilator axial aerisire baie

Baia este locul in care igiena ar trebui sa ramana impecabila dar este si cea mai vulnerabila incapere in ceea ce priveste contaminarea cu mucegai si microorganisme din cauza umiditatii in exces si posibilitatilor destul de mici de aerisire. Igrasia trebuie eliminata dar nu de fiecare data veti avea mijloacele necesare de a ventila in mod corect baia.

Fereastra poate asigura lumina naturala si ajuta in timp la uscarea incaperii, dar de multe ori deschiderea ferestrei in timpul dusului poate duce la patrunderea frigului in incapere sau la pierderea intimitatii cauzata de distanta prea mica dintre cladiri in orasele mari. De aceea sunt tot mai multe persoane care prefera sa instaleze ventilatoare de aerisire in baie si sa nu se mai complice cu alte abordari care nu vor da de fiecare data rezultate bune.

Un avantaj major este faptul ca dupa ce ati instalat ventilatorul acesta va evacua aerul viciat si va proteja nu doar oamenii de efectele negative cauzate de imditate ci si instalatia sanitara sau mobilierul.

Ventilatoarele pentru baie pot sa fie axiale sau centrifugale pentru grupurile sanitare ce nu au pereti exteriori. Sunt o serie de caracterisitici care se iau in calcul atunci cand aveti intentia de a cumpara un ventilator pentru baie.

Capacitatea de ventilare ce este data de debit este foarte importanta. In situatia in care aveti o baie mica, ce are o dimensiunile 2x2x3 metri veti avea un volum total de 12 metri cubi. Pentru astfel de incaperi aveti nevoie de ventilatoare care sa evacueze de minim 8 ori intr-o ora aerul din incapere, in aceasta situatie puteti cumpara un model cu diametrul de 100mm, aceste ventilatoare axiale de baie au de regula un debit intre 90 si 110 mc/h.

Pentru spatiile de aproximativ 20 metri cubi, veti alege piese de putere moderata, acesta fiind si cazul bailor din apartamente care au mai mult de 2 camere. De obicei ventilatoarele axiale pentru grupuri sanitare pretabile in aceste cazuri au dimetrul de 150 de mm si debite de aproximativ 200mc/h. 

In cazul bailor vei auzi rar pe cineva spunand ca un ventilator este prea mare, obiectivul fiind evacuarea rapida a aburului sau a mirosurilor neplacute din incapere si uscarea suprafetelor pentru a preveni formarea mucegaiurilor. 

Exista doua tipuri de sisteme de ventilatoare pentru grupuri sanitare : cele axiale si cele centrifugale pentru tubulatura. In cazul ventilatorului axial acesta se preteaza bailor ce au pereti exteriori sau ghene de aerisire (se recomanda adaugarea unei clapete antiretur pentru a evita patrunderea mirosului de pe aceste ghene in incapere atunci cand ventilatorul este oprit).  Avantajul este ca asamblarea se va face usor fara modificari insemnate in structura camerei.  ituatia se va schimba in cazul in care baia nu are fereastra si nici gura de aerisire care conecteaza incaperea cu sistemul de aerisire al cladirii, in acest caz daca avem un plafon fals sau putem construi o scafa din gips carton ce va ascunde tubul de aerisire pana la cel mai apropiat si accesibil perete exteriror, vom utiliza un ventilator pentru tubulatura. Sunt disponibile pentru cumparare kit-uri speciale ce contin toate piesele necesare unui astfel de mini-sistem de ventilatie pentru bai : grila de interior rotunda, tubulatura flexibila, ventilator in-line, si grila de exterior antiploaie. Aceste ventilatoare au de regula diametre cuprinse intre 100 si 150mm. 

Si zgomotul produs este foarte important si afecteaza confortul unei locuinte. Se pot atinge zgomote de intensitati mici, mari sau moderate. Pentru a putea compara cu alte sunete va trebui sa tineti cont ca nivelul zgomotului produs de o conversatie intre doua persoane este de 60 dB. Asta inseamna ca toate dispozitivele care genereaza zgomote mai mici de 35 dB sunt dispozitve silentioase si confortabile. Cel mai silentios ventilator de baie de pe piata este produs de Vent-Axia, are 15dB si poate fi gasit la distribuitorul exclusiv din Romania, Ioannina.