Ventilator bucatarie

Ventilarea corecta a bucatariilor, atat a celor din spatiile comerciale dar si a celor rezidentiale, reprezinta mai mult decat o necesitate. In orice tip de bucatarie, prepararea alimentelor fara o hota va duce mai devreme sau mai tarziu la imbacsirea mobilierului din imediata apropiere dar si a peretilor cu grasime arsa, imposibil de curatat de pe anumite suprafete. Mirosul de mancare se va raspandi si in spatiile adiacente, creand disconfort. 

Bucatariile rezidentiale sunt destul de usor de ventilat, se recomanda utilizarea unei hote care in functie de dimensiunile aragazului va avea intre 600-1500 mc/h. Este important ca hota sa nu fie mai mica decat aragazul, sa fie fabricata din materiale usor de curatat pentru a ne putea bucura cat mai mult timp de aspectul si designul acesteia, detalii deloc de neglijat intr-o locuinta. Pe piata gasim o gama larga de modele de hote, de la cele mai moderne cu design inovator pana la cele clasice, elegante potrivite intr-o bucatarie de lux. Hota bucatariei se va alege ideal fara compromisuri ce tin de puterea acesteia, tinand cont de faptul ca este un element functional, vital, ce in timp va proteja mobilierul de bucarie si finisajele din jur de ingalbenire si de incarcarea inestetica cu grasime a acestora. 

Hotele profesionale din fast-food-uri, cantine, restaurante sau linii de procesare a alimentelor sunt diferite de cele rezidentiale atat prin dimensiuni, materiale dar si putere de absorbtie. In cazul hotelor industriale este recomandata utilizarea unor alte tipuri de ventilatoare fata de cele utilizate in hotele rezidentiale. Aici nu sunt recomandate ventilatoarele din materiale plastice sau cele cu rotoare cu pale dese. Ventilatoarele ideale pentru hotele profesionale sunt centrifugale monoaspirante cu motor in afara fluxului de aer. Rotorul este de tip lingura, cu pale rare, din metal pentru curatare usoara si prevenirea depunerilor de ulei. Ventilatorul va fi montat in exteriorul incaperii si va fi conectat la hota printr-o tubulatura circulara, aceasta poate fi montat ca atare sau intr-o cutie fonoizolata. Montajul in exterior este recomandat atat pentru reducerea zgomotului dar si pentru distanta fata de sursa de caldura, care in bucatariile profesionale nu este deloc de neglijat. 

Ventilator bucatarie

Indiferent de tipul hotei ventilarea bucatariei se va face cu hote de bucatarie care permit evacuarea aerului afara. Aceste hote se amplaseaza deasupra aragazului. Este si o regula pentru alegerea dimensiunilor fizice pentru hota. Latimea si lungimea unei hote trebuie sa fie mai mari cu maxim 10 cm de marginile aragazului deasupra caruia se va aseza. Utilizand o hota drumul de la locul in care sunt produsi aerosolii si pana la evacuare este minimi.

Ideal este ca hota sa fie lipita de un perete pentru ca astfel se va micsora influenta curentilor de aer orizontali de pe plita, care vor devia drumul poluantilor spre hota.

Hotele de bucatarie sunt dispozitive prin care se capteaza aerul local. Sunt alcatuite dintr-o carcasa, unul sau mai multe becuri de iluminat, unul sau mai multe ventilatoare, montate in interiorul hotei sau in exteriorul acesteia, clapeta anti retur, filtru de retinere al poluatilor si zona de evacuare. Ventilatoarele pot fi setate pe mai multe viteze. Filtrele sunt de unica folosinta sau lavabile.

Hotele si componentele acestora se recomanda a fi verficate periodic, verificarea va pune accent pe gradul de incarcare cu grasime al tubulaturii, al filtrelor a rotorului si palelor ventilatorului. Incarcarea excesiva cu grasime a sistemului poate favoriza propagarea incendiilor mai ales in cazul bucatariilor industriale (grasimile sunt inflamabile), o alta problema comuna este incarcarea rotorului, fapt ce va duce la functionarea necorespunzatoare a ventilatorului, reducand capacitatea sa de absorbtie, la blocarea rotorului sau la dezechilibrarea acestuia. Din motivele amintite mai sus se recomanda ca proprietarul sa efectueze operatiuni de minima mentenanta a sistemului prin utilizarea de filtre, curatarea cat mai frecventa a acestora si a hotei in partile usor accesibile iar pentru curatarea periodica a intregului sistem prin demontare, cu solutii speciale degresante este indicat a se apela la firme specializate de service sau la echipa care a efectuat montajul.